2010-11-19-ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΙΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ



ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ ΙΙ
Εικαστικό Project
Αρσάκειο στην Πάτρα
19/11/2010 – 23/11 2010
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Το Εικαστικό Project ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ αναδύεται από την ανάγκη συντονισμού της συμπεριφοράς ανάμεσα σε καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, θεωρητικούς από την μια και χρήστες της πόλης από την άλλη. Σκοπός είναι η διαμόρφωση κάποιων κοινών κριτηρίων, διαθέσεων, πρακτικών κατοίκησης και δράσης στο πλαίσιο της πόλης. Ζητούμενο είναι η κατανόηση των μηχανισμών παραγωγής του χώρου, σε κατασκευαστικό όσο και βιωματικό επίπεδο. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσεται η πόλη και απορροφά τα φαινόμενα είναι αντικείμενο μελέτης πάνω στην πιθανότητα διάδρασης και ανάδρασης απέναντι σε ένα, λίγο ως πολύ, προτετελεσμένο μέλλον.
Ο όρος ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ αποτελεί εκτροπή και οικειοποίηση προς το ομώνυμο πολεοδομικό εργαλείο της πολιτείας. Ας επιζητούμε τη διαλεκτική ανάμεσα στον ανασχεδιασμό και τον αυτοσχεδιασμό.
Αν το ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ είναι ένας τρόπος να εγκλειστούν τα φαινόμενα της πόλης μέσα σε ένα στενό ορίζοντα κάτω από το πρίσμα συγκεκριμένων πολιτικών, μπορεί η καινοτομία, η καλλιτεχνική δημιουργία και η αυτενέργεια να ορίσουν ένα νέο βιωματικό επίπεδο στην πόλη και μέσα από αυτό να συναντηθούν και με την οικονομική ανάπτυξη; Η ιστορική εμπειρία τουλάχιστον δείχνει πως ναι. Απομένει η προσωπική ιστορία του καθενός μας να συναινέσει, στο σημείο ακριβώς που διασταυρώνεται με την ιστορία.
Ο πρώτος κύκλος της έκθεσης ολοκληρώθηκε την Άνοιξη του 2007 με άνω των 100 συμμετοχών γύρω από τον χώρο της Κατεχάκη 54 στην Αθήνα όπου σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο δημιουργήθηκε ένας χώρος πολιτισμού, ο οποίος λειτουργεί ως σήμερα μακριά από ιδεολογικές ή οικονομικές δεσμεύσεις.
Ο δεύτερος κύκλος, την Άνοιξη 2010, επιχειρεί μια εικαστική διαδρομή στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας σε περισσότερους από έναν χώρους: τόπους διασκέδασης όπου ρευστοποιείται η πολιτιστική εμπειρία, γκαλερί και δημόσιους χώρους της πόλης οι οποίοι αναζητούν ακόμα το στίγμα τους.
Η ενεργοποίηση των υποκειμένων της πόλης για ένα πιο ανθρώπινο επίπεδο στην καθημερινή ζωή. Είκοσι οκτώ καλλιτέχνες μας καλούν να δούμε τον καθημερινό χώρο της πόλης με άλλα μάτια - τα μάτια της Τέχνης. Με ό,τι μπορεί και θάπρεπε αυτή να κουβαλά: την ευαισθησία για το περιβάλλον, τη μνήμη, το βίωμα, τη φαντασία, την κριτική στάση, την καινοτομία. Ειδικά η πόλη της Πάτρας, με τις πολλαπλές ιστορικές εγγραφές επάνω της και τον διπλό ρόλο της - πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση αλλά και προς τον βαθύτερο εαυτό της - προσφέρεται για μια τέτοια ανάγνωση. Ιδίως αυτή την εποχή που οι πολιτικοί άρχοντες σταματούν την διεκδίκηση της πόλης και πλησιάζει ο καιρός να την αναλάβουμε εμείς, οι κάτοικοί της.
Συμμετέχουν
Χάρης Βελαώρας, Ανδρό, Γιάννης Σκαρλάτος, Ράνια Καραμούζη, Ελένη Γούναρη, Διονυσία Μιχάλη, Φωτεινή Καλαβεσίου, Νίκος Πρέσσας, Μαριλένα Ζολώτα, Μάριος Πασχάλης, Στέλλα Παπαθανασίου, Γάλλος, Έλενα Πολυχρονάτου, Βάσια Χρήστου, Τζίμης Ευθυμίου, Γιάννης Λημναίος, Ντένια Τσεκούρα, Δημήτρης Νταβαντζής, Εσμεράλντα Μιχαλιτσιάνου, Θάλεια Ξένου-Ξενάκη, Σοφία Σιδηροπούλου, Λίτσα Μουσούλη, Δέσποινα Πανταζή, Ηλίας Αηδονίδης, Τερέζα Τζελεπάκη, Σοφία Μελεμενίδου, Μίκα Συμβουλίδου, Δημήτρης Βούρτσης.