2017-12-02-LAND ART CINEMA PROJECT II



LAND ART CINEMA PROJECT II
Έκθεση
 με Ντοκουμέντα
στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας
για Παιδιά και Νέους
Νέος Πολιτιστικός Χώρος στην Αμαλιάδα, πλησίον γραμμών ΟΣΕ
2/12/2017 – 31/12/2017
Γιώργος Χουρχούλης & ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

Μια Έκθεση Τεκμηρίων (documents) με «Εργα ΓΗΣ» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, σε συνεργασία με την Εταιρεία πολιτιστικών δράσεων & συμβάντων στην Αμαλιάδα από 2-31 Δεκεμβρίου 2017.
Η «Τέχνη της Γης» (Land Art), μια «ξεχασμένη» καλλιτεχνική πρακτική, ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του. Απευθύνεται, μ’ αυτό τον τρόπο, στη μνήμη του τόπου και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, δυο έννοιες που έχουν τόσο διαταραχθεί στη σύγχρονη εποχή.
Το Land Art Project ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, στη Σύρο, με κεντρική ιδέα τη διάδρασή μας με τη γη και τα υλικά της. Ονομάσαμε «Έργα ΓΗΣ» τις εικαστικές παρεμβάσεις που έγιναν σε μια τοποθεσία, που επιλέχτηκε λόγω της αυθεντικής κυκλαδίτικης φυσικής ομορφιάς της και μας παραχωρήθηκε. Επί ένα τριήμερο, χρησιμοποιώντας από τα διαθέσιμα φυσικά υλικά που βρήκαμε διάσπαρτα στον χώρο αλλά και με δικά μας υλικά και art objects, πραγματοποιήσαμε επιτόπου έργα που κινούνται ανάμεσα στους άξονες της γλυπτικής, των κατασκευών, των site specific installations, της land art και της performance.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν έργα και σε άλλα μέρη (όπως Ζάκυνθος, Παλαιόχωρα Κρήτης, Μυτιλήνη, Αμαλιάδα, Νάξος, Αντικύθηρα, Έρμιόνη, Δονούσα κλπ.), με διάθεση μάθησης από τη φύση ή με αφορμή οικολογικά συμβάντα.
Στις 8 Οκτωβρίου έγινε το 2ο Ανοιχτό Έργαστήρι μας στη Λίμνη Ηραίου (Λουτράκι), με έργα που συνομίλησαν με το υδάτινο στοιχείο δηλώνοντας την ομορφιά του αλλά και την μόλυνση, της οποίας γινόμαστε μάρτυρες ολοένα και περισσότερο.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν το περιεχόμενο ενός «ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη», τα μέρη του οποίου υπογράφουν εν συνεχεία σκηνοθέτες και video artists.
Νέες δράσεις στο κοντινό μέλλον συνθέτουν σταδιακά τον χάρτη για ένα ανοιχτό διάσπαρτο Μουσείο της Γης.
Περισσότερα για το project, μπορείτε να ανατρέξετε στο f/b group: Land Art με τον Ορίζοντα Γεγονότων.
Συμμετέχουν
Άννα Μαραγκού & Μαρία Παλαιολόγου, Έλπίδα Γαδ, Έυάγγελος Βαλιάντζας, Τάσος Μπαμπάσης, Κατερίνα Κασσαβέτη, Σοφία Σιδηροπούλου, Eileen Botsford, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Αργυρακοπούλου, Κοσμάς Λιλικάκης, Λυδία Μαργαρώνη, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Τζίμης Έυθυμίου, Βασιλική Σοφρά, Μάνος Αθανασιάδης, Κύρα Αλιγιζάκη & Γιώργος Μπουζούνης, Τάτη Δουβανά, Μαρία Πάστρα, Δέσποινα Πανταζή, Αφροδίτη Καραμανλή, Διονύσης Ρέτσης, Γιάννης Μπέσκος, Έλίζα Σιδερίδου, Αφροδίτη Σαρταμπάκου, Κίμων Αξαόπουλος, Κλειώ & Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Δέσποινα Κονταργύρη, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Γιάννης Κουτρούλης, Μαρία Λουκία Μητράκου, Maro Michalakakos, Παύλος Σουφλής & Ειρήνη Κουτρίδου, Έρριέττη Τσεκούρα, Αννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Έλλη Χούσου-Μωραϊτη, Γιάννης Κουτρούλης, Γιώργος Χουρχούλης
......................
culturenow
21-11-2017 / 17:02
20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη λογοτεχνία, μουσικοθεατρικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη διοργάνωση του 20ουΦεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio. Και βέβαια εκπαιδευτικές/καλλιτεχνικές δράσεις σε σχολεία. Ανάμεσα στα άλλα, το Φεστιβάλ:
Φιλοξενεί την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project» με εφήμερα έργα που δημιουργούνται από υλικά της φύσης.
Φιλοξενεί την φωτογραφική έκθεση «Ο Άγνωστος Λιμός: Αθήνα 1941-1942», σε συνεργασία με τον ευρωβουλευτή και δημοσιογράφο Στέλιο Κούλογλου, που ανακάλυψε σπάνιες φωτoγραφίες και πρωτοπαρουσίασε την περασμένη άνοιξη στο Ευρωκοινοβούλιο.
Παρουσιάζει μια εγκατάσταση με τίτλο «Τα θρανία της μαύρης εξέγερσης», για το αιματοκύλισμα του ξεσηκωμού των μαθητών εναντίον του Απαρτχάιντ το 1976 στο Σοβέτο της Ν. Αφρικής.
Σε συνεργασία με την Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας θα παρουσιάσει το βιβλίο του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη «Η αλχημεία του σινεμά» που μόλις κυκλοφόρησε
Προσκαλεί συγγραφείς για να επισκεφθούν σχολεία και να συνομιλήσουν με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
Συνεχίζει τη δραστηριότητα του Zizanio News, μέσα από το ομώνυμο blog, με ρεπορτάζ, άρθρα, σχόλια και συνεντεύξεις, που γράφουν και επιμελούνται παιδιά του Πύργου και της Αμαλιάδας, τα οποία ταυτόχρονα κάνουν και ραδιοφωνικές εκπομπές.
Οι επισκέπτες του 20ου Φεστιβάλ Ολυμπίας και της 17ης Camera Zizanio θα ξεναγηθούν σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους της Ηλείας, θα γνωρίσουν τον τόπο και τα μνημεία, θα συναντήσουν ανθρώπους, και θα απολαύσουν τη φιλοξενία και τα προϊόντα που παράγει η γη της Ολυμπίας.
.....................
monopoli
20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: ταινίες για παιδιά και νέους
Νοέμβριος 22, 2017
Tο μοναδικό κινηματογραφικό φεστιβάλ στην Ελλάδα με αποδέκτες παιδιά και νέους, γίνεται φέτος 20 χρονών και ξεκινά το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου στον Πύργο, αλλά και  σε 8 πόλεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Aμαλιάδα, Πάτρα, Αγρίνιο, Λεχαινά, Ζαχάρω, Μεσολόγγι, Αίγιο και Γαστούνη) καθώς και σε δεκάδες χωριά.
...................
amaliadanews
Land Art Cinema Project στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο Αμαλιάδας
13 Νοεμβρίου 2017 
20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους-Ορίζοντας Γεγονότων
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης  που έχουν δημιουργηθεί με την καλλιτεχνική πρακτική της Land Art, που ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του, θα παρουσιαστεί στην Αμαλιάδα στο πλαίσιο κοινής πρωτοβουλίας του «Ορίζοντα Γεγονότων – Εταιρεία πολιτιστικών δράσεων & συμβάντων» και του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί από τις 2 ως τις 31 Δεκεμβρίου, στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης.
Το Land Art Project ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου, στη Σύρο, με κεντρική ιδέα τη διάδραση με τη γη και τα υλικά της. Οι καλλιτέχνες ονόμασαν «Έργα ΓΗΣ» τις εικαστικές παρεμβάσεις που έγιναν σε μια τοποθεσία, που επιλέχτηκε λόγω της αυθεντικής κυκλαδίτικης φυσικής ομορφιάς της και μας παραχωρήθηκε.
Επί ένα τριήμερο χρησιμοποιώντας από τα διαθέσιμα φυσικά υλικά που βρήκαν διάσπαρτα στον χώρο αλλά και με δικά τους υλικά και art objects, πραγματοποίησαν επιτόπου έργα που κινούνται ανάμεσα στους άξονες της γλυπτικής, των κατασκευών, των site specific installations, της land art και της performance.
Επισης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργήθηκαν έργα και σε άλλα μέρη, (όπως Ζάκυνθος, Παλαιόχωρα Κρήτης, Μυτιλήνη, Αμαλιάδα, Νάξος, Αντικύθηρα, Ερμιόνη, Δονούσα κλπ.), πάντα με αγάπη προς τη φύση ή με αφορμή οικολογικά συμβάντα.
Όλες οι δράσεις είναι αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, τα μέρη του οποίου υπογράφουν εν συνεχεία σκηνοθέτες και video artists. Και ενώ οι δράσεις συνεχίζονται και νέα έργα μέλλεται να γίνουν, όσα ανήκουν ήδη στο παρελθόν έχουν καταγραφεί με φωτογραφίες και video θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Τεκμηρίων στην Αμαλιάδα. Διοργανώνεται επίσης καλλιτεχνικό εργαστήριο (worκshop) με real time καταγραφή.
Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» είναι μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η «Τέχνη της Γης» απευθύνεται μ’ αυτό τον ιδιαίτερο και άμεσο τρόπο, στη μνήμη του τόπου και στη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, δύο έννοιες που έχουν τόσο διαταραχθεί στη σύγχρονη εποχή.
Στο Land Art Project συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Άννα Μαραγκού & Μαρία Παλαιολόγου, Ελπίδα Γαδ, Ευάγγελος Βαλιάντζας, Τάσος Μπαμπάσης, Κατερίνα Κασσαβέτη, Σοφία Σιδηροπούλου, Eileen Botsford, Μαρία Δουκάκη, Μαρία Αργυρακοπούλου, Λυδία Μαργαρώνη, Αγγελική Μπρισνόβαλη, Τζίμης Ευθυμίου, Βασιλική Σοφρά, Κοσμάς Λιλικάκης, Κύρα Αλιγιζάκη & Γιώργος Μπουζούνης, Τάτη Δουβανά, Μαρία Πάστρα, Δέσποινα Πανταζή, Αφροδίτη Καραμανλή, Γιάννης Μπέσκος & Ελίζα Σιδερίδου, Άννα-Μαρία Χατζηστεφάνου, Κίμων Αξαόπουλος, Κλειώ & Κωνσταντίνα Μπολιεράκη, Κωνσταντίνα Παρασκευοπούλου, Μαρία Κουλοβασιλοπούλου, Μαρία Λουκία Μητράκου, Maro Michalakakos, Παύλος Σουφλής & Ειρήνη Κουτρίδου, Εριέττη Τσεκούρα, Έλλη Χούσου-Μωραϊτη, Γιώργος Χουρχούλης.
** Περισσότερα για το project, μπορείτε να δείτε ανατρέχοντας στο f/b group «Land Art με τον Ορίζοντα Γεγονότων».
...........................
oikologein
Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017
Land Art,  μια τέχνη χωρίς συμβατικό κάδρο του Γιάννη Σχίζα
Το κάδρο στη ζωγραφική- όπως  το πλαίσιο στη περφόρμανς- οριοθετεί την τέχνη  από την μη-τέχνη :  Όμως  και αυτό  συνιστά περίγυρο του έργου τέχνης και   βρίσκεται σε αλληλεπίδραση μαζί του . Η Χάρτα της Βενετίας του 1964 μιλάει  για το ευρύτερο «κάδρο» μιας  συγκεκριμένης τέχνης όπως  η αρχιτεκτονική, για έναν περίγυρο οιονεί καλλιτεχνικό και προστατευτικό της δημιουργίας . Σήμερα η τέχνη υπόκειται στην προστασία  των γκαλερύ, των μουσείων, των ιδιωτικών συλλογών , των εποπτευόμενων ή φυλασσόμενων σημείων στον ανοιχτό χώρο, όμως όλα αυτά έχουν μια παράπλευρη απώλεια : Η τέχνη εμπορευματοποιείται, διαμεσολαβείται,  αποκλείεται από το ευρύτερο  κοινό. Το προστατευτικό πλαίσιο αποδεικνύεται συχνά κλουβί, όπου δεσπόζει ο Μαικήνας, ο χορηγός, ο επιμελητής, ο «ανιδιοτελής» κριτικός, ο κονφορμιστής  φιλότεχνος, ο κυνηγός επενδυτικών ευκαιριών…
Σ’ αυτή την εποχή των μεγάλων μετακινήσεων, των απεξαρτήσεων από τα στενά εδαφικά όρια  , των διαστημικών ενοράσεων, κάποιοι θεωρούν  χαμένη υπόθεση τη ζεύξη της τέχνης με την εδαφικότητα, την αναζήτηση συναρτήσεων μεταξύ καλλιτεχνικής δημιουργίας, υπαίθρου και περιβάλλοντος. Όμως ο άπειρος χαρακτήρας της εδαφικότητας σε συνδυασμό με την άπειρη ευρηματικότητα του καλλιτέχνη δίνουν τρομερές ευκαιρίες για μια δημιουργίαin situ, ενδεχομένως ευάλωτη στους καιρούς αλλά πάντοτε αναπαράξιμη, φωτογραφίσιμη, βιντεοσκοπίσιμη.
25 χρόνια μετά τη Παγκόσμια Συνδιάσκεψη του Ρίο, 15.000 επιστήμονες σε  πρόσφατη διακήρυξή τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μια περιβαλλοντική εξέλιξη καταστροφική και πιθανόν αναντίστρεπτη. Κι αυτό σημαίνει ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε «κάτι» περισσότερο  από μια οικολογία γραφείου  και εγκεφαλικής  πολυπληροφόρησης:  «Κάτι»  που θα εμπεριέχει όχι την τυφλή στράτευση αλλά την   εμπνευσμένη καλλιτεχνική συνάντηση με  το συγκεκριμένο που συνιστούν οι τόποι - οι παραλίες, οι ουρανομήκεις ορίζοντες, το ανάγλυφο των βουνών, τα φυτά ,  τα ζώα, το τοπίο.
Στα πλαίσια της  ευρύτερης  κίνησης του «Ορίζοντα Γεγονότων», η Land Art δεν ενδιαφέρεται για  μορφές απλά έκκεντρες ή για καλλιτεχνικά καμουφλάζ του χώρου. Δεν σχεδιάζει  εικαστικώς ορθούς θύλακες  εντός της υπαίθρου. Δεν προσχωρεί σε  καλλιτεχνικές μόδες που φαινομενικά νεωτερίζουν αλλά απέχουν από τη ζωή.
Με τις μέχρι τώρα δράσεις της – στη Σύρο, στο Λουτράκι – προσδοκά τη λειτουργία της ως τέχνης που  δημιουργεί νέες διαστάσεις στο χώρο : Εκεί που αυτός καταναλώνεται από  συμβατικούς τουρίστες και ψιλοεξερευνητές, η Land Art εισφέρει αντιστάσεις  στην περιβαλλοντική εντροπία και στην απομάγευση.
.........................
festival.culture
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας: Η εναρκτήρια εκδήλωση στην Αμαλιάδα
by Eva Karanikola ·
Δεκέμβριος 4, 2017
Έκθεση Φωτογραφίας για τον μεγάλο λιμό της Αθήνας και Land Art Cinema Project στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο
Εγκαινιάζονται το βράδυ της Κυριακής, κατά την εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα, η έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42», και η εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project». Οι εκθέσεις αυτές είναι οι πρώτες που φιλοξενούνται στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου Ήλιδας, ο οποίος θα ανοίξει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό της πόλης και της περιοχής.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, στην εναρκτήρια εκδήλωση που θα γίνει στο Cine Cinema και ώρα 20:00, ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος θα καλωσορίσει τους έλληνες και ξένους προσκεκλημένους, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος θα αναφερθεί στην πορεία του θεσμού από το 1997 έως σήμερα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου θα μιλήσει για το σπάνιο και άγνωστο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική κατοχή που συνέλεξε και έφερε στο φως και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου, θα αναφερθεί στην land art και στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορους τόπου της Ελλάδας.
Επίσης θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας, θα παρουσιαστούν η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών, θα γίνει η ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ», του Wolfgang Landgreber (προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής), ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, παρουσία του σκηνοθέτη.
Λίγα λόγια για την έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42»
Θέμα της έκθεσης είναι ο λιμός που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα και τις τραγικές συνέπειές της, κατά τον πρώτο χρόνο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.
Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η έκθεση που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας συγκινητική αποδοχή. Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του λιμού της Αθήνας και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πρωτεύουσας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής. Αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους και τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχει γίνει όσο γνωστή θα έπρεπε.
Λίγα λόγια για την εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project»
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης που έχουν δημιουργηθεί με την καλλιτεχνική πρακτική της Land Art, που ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα γης, ντοκουμέντα από έργα γης σε φωτογραφικές απεικονίσεις και ντοκιμαντέρ των δημιουργικών δράσεων που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Σύρο, Κόρινθο, Λουτράκι, Τήνο, Ωρωπό, Ζάκυνθο, Αμαλιάδα, Πύργο, Ρόδο, Ερμιόνη, Βραυρώνα, Πεντέλη, Κίμωλο, Σέριφο, Αντικύθηρα, Κρήτη.
Όλες οι δράσεις είναι αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, τα μέρη του οποίου υπογράφουν εν συνεχεία σκηνοθέτες και video artists. Και ενώ οι δράσεις συνεχίζονται και νέα έργα μέλλεται να γίνουν, όσα ανήκουν ήδη στο παρελθόν έχουν καταγραφεί με φωτογραφίες και video θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Τεκμηρίων στην Αμαλιάδα. Διοργανώνεται επίσης καλλιτεχνικό εργαστήριο (worκshop) με real time καταγραφή.
Ο «Ορίζοντας Γεγονότων» είναι μια διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσοτέρων των 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και πολλών άλλων, μια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία που ιδρύθηκε το 2006 στην Ηλεία, με πολιτιστικές δράσεις σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αύριο Κυριακή, ημέρα εγκαινίων της έκθεσης, στις 11π.μ, θα γίνει αρχικά θεωρητική προσέγγιση του φαινομένου της Land Art και συζήτηση γύρω από θέμα με εισηγητή τον εικαστικό Τζίμη Ευθυμίου. Επίσης μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο Land Art με την καθοδήγηση της εικαστικού Αφροδίτης Σαρταμπάκου.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων δήμου Ήλιδας.
Λίγα λόγια για το ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ»
Στην ταινία «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ» του Wolfgang Landgraeber, στο Όμπερντορφ, μια μικρή πόλη της Γερμανίας, βρίσκονται δύο από τις γνωστότερες βιομηχανίες παραγωγής όπλων. Θα συνεχιστούν οι εξαγωγές όπλων από το Όμπερντορφ σε εμπόλεμες ζώνες (όπως η Συρία, το Ιράκ, η Σομαλία) για πάντα; Για πόσον καιρό ακόμα οι έμποροι όπλων και οι στρατιωτικοί ηγέτες θα πλουτίζουν πουλώντας όπλα και στέλνοντας τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς;
............................
protinews
ΤΟ ΣΤΟΛΙΔΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του ο Πολυχώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων
Το στολίδι πολιτισμού της Αμαλιάδας
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 05, 2017 08:58 ΠΜ
Σύνταξη - Επιμέλεια: Κώστας Γιάλπας
Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το βράδυ της περασμένης Κυριακής ο νέος Πολυχώρος Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας. Το σημαντικό  αυτό έργο που είναι  σίγουρα  από τα στολίδια της πόλης, ξεκίνησε την κατασκευή του τον Φεβρουάριο του 2014 με αρχικό προϋπολογισμός του έργου 9.560.000 ευρώ και ο ανάδοχος έδωσε έκπτωση της τάξεως του 52,16%. Τα έργα ολοκληρώθηκαν και έτσι οι  παλιές φυλακές που ρήμαζαν, μετατράπηκαν σε ένα χώρο που μπορεί να φιλοξενήσει όλες τις πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου Ήλιδας και γενικότερα του νομού. Ο βασικός του ρόλος είναι ως πινακοθήκη και χώρος εκθέσεων, όμως μαζί με το υπέροχο θέατρο των 300 θέσεων, δημιουργήθηκε  ένα πλέγμα πολιτισμού με πολλαπλές δυνατότητες. Το κτίριο διατηρεί εξωτερικά την ομορφιά της εποχής του και εσωτερικά οι μοντέρνες παρεμβάσεις δεν είναι ξένες ως προς τη λογική της χρήσης που πλέον αποκτά σε τρία επίπεδα, ισόγειο, όροφο και υπόγειο. Ο νέος χώρος πολιτισμού άνοιξε επίσημα τις πύλες τους την περασμένη Κυριακή και χρειάζεται αρκετή συλογική προσπάθεια ώστε να καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας του.
Η εναρκτήρια εκδήλωση
Κατά την εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας στην Αμαλιάδα,  ο νέος πολυχώρος φιλοξένησε την  έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42», και την  εικαστική έκθεση «Land Art Cinema Project».
Στην έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42» που εγκαινιάστηκε την Κυριακή το πρωί στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Δήμου Ήλιδας, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν ένα σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έφερε στο φως ο Στέλιος Κούλογλου, από τον λιμό που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής που αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα και τις τραγικές συνέπειές της, κατά τον πρώτο χρόνο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα.
Παράλληλα στον Πολυχώρο λειτουργεί και η εικαστική Έκθεση «Land Art Cinema Project», μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή έκθεση έργων τέχνης  που έχουν δημιουργηθεί με την καλλιτεχνική πρακτική της Land Art, που ασχολείται με τη δημιουργία εφήμερων έργων με υλικά της φύσης, με σεβασμό στο τοπίο και τους μετεωρισμούς του. Στην έκθεση παρουσιάζονται έργα γης σε φωτογραφικές απεικονίσεις και ντοκιμαντέρ των δημιουργικών δράσεων που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Σύρο, Κόρινθο, Λουτράκι, Τήνο, Ωρωπό, Ζάκυνθο,  Αμαλιάδα, Πύργο, Ρόδο, Ερμιόνη, Βραυρώνα, Πεντέλη, Κίμωλο, Σέριφο, Αντικύθηρα και Κρήτη. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων  δήμου Ήλιδας.
Όπου κλείνει μια φυλακή, ανοίγει ένα σχολείο λένε… Στην Αμαλιάδα το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο θα λέγαμε. Και εκεί που άλλοτε υπήρχαν οι παλιές φυλακές της πόλης, σήμερα έχει δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού, με εξαιρετικές προοπτικές όχι μόνο για το δήμο Ήλιδας, αλλά για την Ηλεία γενικότερα.
Η σκηνή του θεάτρου είναι αρκετά μεγάλη και με βάθος και διαθέτει όλες τις τεχνικές ανέσεις για τα σκηνικά και τον υπόλοιπο εξοπλισμό. Έχει άμεσα πρόσβαση σε δύο ανελκυστήρες που «βγαίνουν» στην πλάτη της σκηνής για κάθε χρήση. Ο χώρος του κοινού, είναι άνετος με καλής ποιότητας υλικά και εξαιρετική θέση θέασης όπου κι αν κάτσει κανείς. Πολύ καλά διαμορφωμένο το θεωρείο και μαζί τα δωμάτια που μπορούν να καλύψουν ανάγκες για τους τεχνικούς φωτισμού, ήχου και προβολής, ή ακόμα και για μεταφραστές. Φυσικά οι χώροι για το κοινό δεν τελειώνουν εδώ. Μόλις μπει κάποιος το κτίριο συναντά ένα εξαιρετικό φουαγιέ με επιπρόσθετους χώρους για πολλές χρήσεις. Το κτίριο διαθέτει τρία υπόγεια που καλύπτουν τις ανάγκες της διοικητικής υποστήριξης, των ηθοποιών και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Ιδιαίτερα στο τρίτο υπόγειο ένας μεγάλος χώρος μπορεί να στεγάσει τα σκηνικά, όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά. Όσο για τα καμαρίνια, στο δεύτερο υπόγειο κάθε ηθοποιός μπορεί να έχει το δικό του, καθώς έχει κατασκευαστεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός, όπως και αίθουσα για τα κουστούμια.
Σε δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος Σπύρος Τζουλέκης αναφέρθηκε στο μεγάλο αυτό έργο της πόλης, που ξεκίνησε και δημοπρατήθηκε επί θητείας του πρώην δημάρχου Γιάννη Λυμπέρη και υλοποιήθηκε από την παρούσα δημοτική αρχή.
«Αυτός ο πολυχώρος πολιτισμού έχει πολλές δυνατότητες, για το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, τα εικαστικά και πολλά άλλα. Είναι μεγάλο έργο και εξαιρετικό, που ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ και για αυτό είμαστε περήφανοι. Οι παλιές φυλακές αποτέλεσαν την αφορμή για το συνολικό έργο. Το κτίριο έχει πάρα πολλούς βοηθητικούς χώρους. Η σκηνή του θεάτρου είναι από τις πλέον σύγχρονες με μεγάλες δυνατότητες, που διαθέτει ακόμα και ασανσέρ. Μπορεί να κινούνται δέκα με δώδεκα σκηνικά από τους μηχανισμούς. Άμεσα θα δοθεί στο κοινό. Απομένει η διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου και η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να λειτουργήσει».
Να σημειώσουμε πως ο προϋπολογισμός του έργου ήταν 9,5 εκατ. ευρώ και κατασκευάστηκε με έκπτωση της τάξης του 52%, με εκπληκτικό ποιοτικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ OLYMPIA INTERNATIONAL FILM FESTIVAL AND YOUNG PEOPLE, ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΛΕΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΑΛΛΩΝ ΔΗΜΙΟΠΥΡΓΙΩΝ ΣΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟΥ.