2012-10-18-ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΟΓ



ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ - ΜΕΡΟΣ Α΄
ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο Γ (2007-2012)
Παρουσίαση των πέντε χρόνων του Ορίζοντα  Γεγονότων
Κεραμεικού 88 στην Αθήνα
18/10/2012 - 5/11/2012
ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ

«Αξίζει να υπάρχουμε για να συναντιόμαστε» Γ. Ρίτσος
Ο Ορίζοντας Γεγονότων ανακοινώνει το νέο «Τρίκυκλο εκθέσεων και δράσεων» για το 2012-13. Ξεκινάμε με μία αναδρομική παρουσίαση της πενταετούς παρουσίας μας: ντοκουμέντα, φωτογραφίες και κείμενα. Προβλέπεται ένα διήμερο συζητήσεων για την πορεία του Ορίζοντα - αν υπάρχει - διάφορες ανακοινώσεις, μουσικά και κινηματογραφικά δρώμενα, ενώ το ίδιο το γεγονός αποτελεί και ένα κάλεσμα για τη συγκέντρωση αρχείων που μας αφορούν, από όσους τα διαθέτουν, όπως και μία ευκαιρία συνάντησης και πύκνωσης δεσμών ανάμεσα στους πολλούς καλλιτέχνες όσο και ανθρώπους που έχουν συνεργαστεί με τον Ορίζοντα όλα αυτά τα χρόνια.
Πώς μια καλύβα στο πουθενά καταλήγει δίκτυο στο παντού; Πώς μια κραυγή διαμαρτυρίας γίνεται καραβάνι; Πώς ένα ερείπιο γίνεται μικρό παλάτι, σε χρόνο ονείρου; Πώς φτιάχνεις μια υπεραστική μη κερδοσκοπική εταιρία, κυριολεκτικά; Πώς κρατάς ανοιχτό το σταυροδρόμι 5 χρόνια; Πώς ο λόγος γίνεται τόπος; Πώς γίνεται και γίνεται, χωρίς χρήματα, φήμη, ιδεολογικά κολάρα ή όποια άλλης μορφής ματαιοδοξία; Πώς η τέχνη γίνεται παράθυρο; Πόσο απέχει ο ορίζοντας από δω που στεκόμαστε; Τι κάνουμε όταν το Μέλλον έχει ήδη περάσει;


Axortagos.gr
Ημερομηνία δημοσίευσης: 06/12/2012
Ορίζοντας γεγονότων: Μια ρευστή συλλογικότητα στον Κεραμεικό της Έλενας Ακύλα
Ο Ορίζοντας Γεγονότων, μια κοινότητα ανθρώπων που κινείται με συλλογικές διαδικασίες, είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε θελήσει να τον προσεγγίσει για να υλοποιήσει μια ιδέα ή να συμμετάσχει σε κάποια από τις εκθέσεις ή τις δράσεις του.
Η ιδέα του Ορίζοντα Γεγονότων γεννήθηκε το 2006 στην Ηλεία από τους εικαστικούς Τζίμη Ευθυμίου και Γιώργο Χουρχούλη. Πρόκειται για μια καλλιτεχνική ομάδα, η οποία, όπως λέει ο πρώτος, «ποντάρει στη φιλία και όχι στη γραφειοκρατία της δημοκρατίας». Στεγάστηκε αρχικά στον πρώτο όροφο ενός παλιού σπιτιού στην οδό Κατεχάκη στο νούμερο 54 και από τον Ιανουάριο του 2012 μετακόμισε στον καινούργιο της χώρο, ένα παλιό πέτρινο διώροφο σπίτι με αυλή, των αρχών του αιώνα, στην οδό Κεραμεικού 88. Όπως μας εξηγεί ο Τζίμης στην κουβέντα μας, «ο χώρος μάς παραχωρήθηκε έναντι χαμηλού ενοικίου σε κατάσταση ερειπίου και μετά από εντατική προσωπική εργασία πολλών εβδομάδων όσων συμμετέχουν στην ομάδα, όπου ο καθένας ανέλαβε και κάτι, καταφέραμε να φέρουμε το οίκημα στη σημερινή του κατάσταση. Υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε, αλλά αυτό δεν μας φοβίζει. Ίσα ίσα, τονώνει τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι οτιδήποτε γίνεται εδώ, γίνεται από εμάς και δεν εννοώ μόνο ό,τι αφορά την εργασία, αλλά και την οικονομική συμμετοχή. Το σημαντικό είναι ότι καταφέραμε να μεταμορφώσουμε ένα ερειπωμένο κτίσμα σε έναν ενεργό χώρο τέχνης».
Χωρίς ιεραρχία
Η ομάδα του Ορίζοντα είναι μια κοινότητα ανθρώπων, η οποία θέλησε από την αρχή να κινηθεί με συλλογικές διαδικασίες, χωρίς ιεραρχία. Πώς λοιπόν λαμβάνονται οι αποφάσεις, πώς συναποφασίζονται τα θέματα όσον αφορά, για παράδειγμα, τη διοργάνωση ή τη θεματική των εκθέσεων; «Όποιος έχει μια ιδέα είναι ελεύθερος να την πραγματοποιήσει, άλλος πάλι μπορεί με μια άλλη παρέα απ’ το χώρο να οργανώσει και κάτι άλλο ενδεχομένως, δεν είναι απαραίτητο δηλαδή να θέλουν να συμμετάχουν όλοι στο ίδιο πράγμα».
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Ορίζοντας είναι οργανικό κομμάτι της γειτονιάς και ότι με κάποιον τρόπο έχει υπάρξει μέρος της καθημερινότητά της; «Πιστεύω πως είναι. Για παράδειγμα, τον Ιούνιο, σε συνεργασία με την κοινωνική κουζίνα 'Ο άλλος άνθρωπος' διοργανώσαμε μια κουζίνα στο δρόμο έξω από τον χώρο μας, ενώ ταυτόχρονα καλέσαμε σε καλλιτεχνική έκθεση με σκοπό την οικονομική ενίσχυση αυτής της κουζίνας. Τώρα 'Ο άλλος άνθρωπος' λαμβάνει μέρος τις Τετάρτες στο Τρίπορτο, Παραμυθίας και Αρτεμισίου. Πολύ συχνά μαγειρεύουν και οι γείτονες για τον χώρο. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ανάμιξη διαφορετικών κόσμων, όρος μας είναι η εμπλοκή της γειτονιάς σε ό,τι κάνουμε, θεωρούμε τον εαυτό μας μέρος του μικρόκοσμου της γειτονιάς του Κεραμεικού, αλλά και μέρος ενός ευρύτερου κόσμου που συμμερίζεται την ίδια δίψα με μας για ελευθερία, δημιουργία και αγάπη». 
Κάλεσμα για δημιουργία
Καθένας που ενδιαφέρεται να γίνει μέλος του Ορίζοντα μπορεί πολύ εύκολα να συμμετάσχει σε κάποια από τις εκθέσεις ή τις δράσεις του, ερχόμενος σε επαφή μαζί του. Άλλωστε ο Ορίζοντας ορίζει ο ίδιος τον εαυτό του ως μια «διαρκώς διευρυνόμενη παρέα περισσότερων από 300 εικαστικών, φωτογράφων, αρχιτεκτόνων, γλυπτών, λογοτεχνών, μουσικών και άλλων» και πάντα είναι ανοιχτός σε οποιονδήποτε θελήσει να τον προσεγγίσει. Στο άμεσο μέλλον υπάρχουν σχέδια και για ένα φιλοσοφικό καφενείο, το οποίο θα αντλεί τα θέματά του από τους προβληματισμούς που θα γεννάει η θεματική της εκάστοτε έκθεσης.
Την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου εγκαινιάστηκε στον χώρο του Ορίζοντα Γεγονότων η εικαστική έκθεση με τίτλο «Η κρίση του συστήματος και η κοινωνία των ανταλλαγών». Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, οι δημιουργοί των καλλιτεχνικών νομισμάτων θα εκθέτουν τα νομίσματά τους (art cash), καθώς επίσης και άλλα έργα τους που ανταλλάσσουν με αυτά. Παράλληλα, θα εκτίθενται έργα με θέμα την «κρίση» ή αλλιώς τη χρονική περίοδο που διανύουμε, όπως τη βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, θα λειτουργεί ανταλλακτήριο art cash και με τον ίδιο τρόπο θα λειτουργεί και το κυλικείο. Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η δεύτερη έκθεση που διοργανώνει η Τράπεζα Τέχνης (Art Bank), δύο χρόνια μετά την πρώτη της εμφάνιση με την έκθεση «Arta Bank Φάση Ι». Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 8 Δεκεμβρίου 2012.
Μια καμένη Έκθεση
Θα μπορούσε κανείς να ξεχωρίσει κάποια έκθεση μέσα στα τελευταία χρόνια; «Τον Αύγουστο του 2008 έγινε ένα ανοιχτό κάλεσμα για μια έκθεση - 'κραυγή' σχετικά με τις φωτιές στην Πελοπόννησο, η οποία ξεκίνησε από τον τότε χώρο μας στην Κατεχάκη, έκανε ένα μεγάλο ταξίδι σ’ όλη την Ελλάδα, έφτασε μέχρι το Παρίσι για να καταλήξει σε μία ημερίδα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η έκθεση είχε τίτλο 'Μια καμένη Έκθεση: Αυτή τη φορά να μην ξεχάσουμε', συμμετείχαν συνολικά περίπου 150 καλλιτέχνες, εικαστικοί και ποιητές απ’ όλη την Ελλάδα, έγιναν ανοιχτά εργαστήρια με τη συμμετοχή σπουδαστών και μαθητών, διαλέξεις, ποιητικές βραδιές, συναυλίες με σκοπό την ανάδειξη του περιβάλλοντος ως προσωπικού ζητήματος του καθενός μας. Το πραγματικά ενδιαφέρον ήταν ότι η συγκεκριμένη έκθεση μεγάλωνε, από τόπο σε τόπο, σε αριθμό συμμετεχόντων, έχοντας έτσι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη μορφή όσον αφορά τη σύνθεσή της, όπου κάθε φορά συμμετείχαν άνθρωποι από την τοπική κοινωνία. Ο Ορίζοντας δεν βρίσκεται άλλωστε μόνο στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά κ.λπ. Η πρώτη έκθεση στην Κατεχάκη είχε καταγεγραμμένες 36 συμμετοχές και σταδιακά έφτασε τις 150», μας πληροφορεί ο Τζίμης.

Όποιος θέλει να ενημερωθεί για τις εκθέσεις και τις δράσεις του Ορίζοντα Γεγονότων, μπορεί να επισκεφθεί το blog http://orizontasgegonotwn.blogspot.gr/ και για να έρθει σε επικοινωνία μαζί του, μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης orizontas.gegonoton@gmail.com ή πιο απλά να περάσει από τον χώρο.