Παρασκευή 6 Απριλίου 2018

Περιλήψεις Εισηγήσεων Χ και άλλα ενδιαφέροντα Ι



Platforms Project: χαρτογράφηση του φαινομένου ανάπτυξης των καλλιτεχνικών ομάδων

Άρτεμις Ποταμιάνου
Εικαστικός και Curator
 
Μέσα στα έξι χρόνια πραγματοποίησής του, το Platforms Project πρόσφερε το βήμα ώστε περισσότερες από 180 πλατφόρμες να δημιουργήσουν συνεργασίες αλλά και σχέσεις φιλίας μεταξύ τους. Ο αρχικός στόχος χαρτογράφησης και αποτύπωσης της ανεξάρτητης σκηνής διευρύνθηκε καθώς το Platforms Project δεν αποτέλεσε μια απρόσωπη εκδήλωση αλλά μια εικαστική κοινότητα γεμάτη ενέργεια, φρεσκάδα, δίνοντας χρόνο και τόπο παρουσίασης στην εναλλακτική τέχνη που δεν θα μπορούσε να εκφραστεί αλλού. Στα πλαίσια του Platforms Project  2013-2017 παρουσιάστηκαν πλατφόρμες – δράσεις καλλιτεχνικών ομάδων από 26 χώρες  με περισσότερους από 2.300 συνολικά καλλιτέχνες από τις 5 ηπείρους.  Οι περισσότερες από τις πλατφόρμες που συμμετείχαν στο Platforms Project αντάλλαξαν πρότζεκτ  μεταξύ τους και πολλές φορές δημιούργησαν καινούργιες ομάδες. Μέσα από την παρουσίαση της Άρτεμις Ποταμιάνου για το Platforms Project, θα παρουσιαστούν τα προφίλ και οι κατηγορίες  δραστηριοποίησης των πλατφορμών.

--------------------------


Ένα Μουσείο μεγαλώνει στο Μπρούκλιν…

Κωστής Σχιζάκης
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Δημιουργός του Μουσείου Εικαστικών Τεχνών 

Αγαπημένοι μου οριζόντιοι φίλοι, φίλοι των οριζόντων σε κάθε πεδίο κι όπου βρεθείτε και δημιουργήσετε,   σπείρετε την κάθε απορρέουσα πρωτοβουλία το δίχως άλλο περιμένοντας την άνοιξη που θα ρθει ν’ ανοίξει τα δικά σας κλαδιά, τα δικά σας μπουμπούκια τα δικά σας παιδιά.
Θα με ρωτήσετε, εύστοχα ίσως, τι σχέση έχει το Μπρούκλιν με την Κρήτη και μάλιστα το Ηράκλειο που όπως όλοι σας γνωρίζετε πως από κει κατάγομαι κι εκεί εξασκώ περίπου επάγγελματικά το καθήκον μου...
Εχει. Μπορεί και απόλυτη. Αυτό το δέντρο το δεντράκι που μεγάλωνε κι όλο μεγάλωνε και το κουνούσαν πότε από δω και πότε από κει, σαν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, με την επιμονή, φούντωσε, θέριεψε και χάρισε την υπόστασή του όλη, παράδειγμα ζωντανό επιβίωσης, πάλης κι ομορφιάς στο τέλος γιά όλα όσα πρέσβευε και πρεσβεύει όποτε το θωρρούσε κανείς.
Να λοιπόν η σχέση και να γιατί καγχάζοντας όταν ρώτησα, μα τι θα πώ; Η απάντηση ήρθε ξάστερη...Μα για το ελεύθερο Μουσείο θα μιλήσεις, που έχεις.

---------------------

Ένας διάλογος που δεν κλείνει ποτέ (workshop)

Δέσποινα Πανταζή
Εικαστικός

Με τις λέξεις ο ανθρώπινος εγκέφαλος αιχμαλωτίζει το σύμπαν. Μέσα από τις φόρμες των λέξεων και των εικόνων γεννιούνται  οι σκέψεις. Η σκέψη χωρίς τη γλώσσα είναι βουβή αλλά και η γλώσσα χωρίς τη σκέψη γίνεται κραυγή.
Μετά από τα δύο επιτυχημένα project  που πραγματοποίησαν η ομάδα Εικαστικών «Ορίζοντας Γεγονότων» με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας «Γεώργιος Ζουγανέλης» το οποίο  λειτουργεί στις Φυλακές Κορυδαλλού με την συμπαράσταση του Οργανισμού Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου Κορυδαλλού, συνεχίζουμε στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού με «Έναν διάλογο που δεν κλείνει ποτέ»: Εργαστήρια με θέμα την τέχνη από Εικαστικούς-Καθηγητές του Ορίζοντα Γεγονότων με τους Νοσηλευόμενους-Κρατούμενους και παρουσίαση-Workshop, με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών, απόψεων, εμπειριών. Οι Συμμετέχοντες από το κοινό γράφουν και στέλνουν γράμματα με μηνύματα και σκέψεις ως «Ανώνυμος Αποστολέας» προς Μαθητές-Κρατούμενους-«Ανώνυμος Παραλήπτης» του Σ.Δ.Ε. «Γεώργιος Ζουγανέλης».
Πραγματοποιείται  στο Ε.Μ.Σ.Τ. στο πλαίσιο του συμποσίου του Ορίζοντα Γεγονότων «Όψεις της ανεξάρτητης  εικαστικής δημιουργίας στην Ελλάδα του σήμερα».
Εξαλείφοντας τις γκρίζες ζώνες ανάμεσα στους ανθρώπους, με πίστη στην θεραπευτική αξία της τέχνης, στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Γεφυρώνοντας τον μέσα με τον έξω κόσμο, μειώνοντας την απόσταση και τα αδιέξοδα στην ανθρώπινη κατάσταση, καταγράφοντας την σχέση του λόγου με το σώμα, τον χρόνο και τον χώρο.
Κάθε φορά  που ο λόγος ξετυλίγει ένα γεγονός, ο κόσμος ξαναρχίζει.
Συμμετέχουν: Έλενα Καραγιάννη (Εικαστικός), Έφη Παπαϊωάννου (Εικαστικός)

---------------------------

Tα Κοπάδια του Κύκλωπα (workshop)

Ομάδα Ένωση Άνθρακα 
(Ομάδα Δημιουργικής Σύμπραξη: Βασιλική Κριθαρά, Κατερίνα Κριθαρά, Κώστας Μπεβεράτος)


Το workshop αποτελεί ένα πείραμα με αντικείμενο την συμμετοχή, την συνεργασία και την δημιουργικότητα, από το οποίο κάθε συμμετέχων μπορεί να αποκομίσει συμπεράσματα σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο.
Αποσκοπεί στην διασκέδαση και την αναγνώριση της δημιουργικής προσφοράς κάθε προσώπου και κάθε ομάδας μέσα από την δημιουργική συσχέτιση των προσώπων, στην μεταξύ τους οριοθέτηση, στον από κοινού ορισμό στόχων και στον συντονισμό μέχρι την επίτευξη αυτών των στόχων, με βάση την αξιοπρέπεια, την αισθητική και τα ενδιαφέροντα όλων των συμμετεχόντων εξίσου.
Απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο ανεξαρτήτως υπόβαθρου και ηλικίας.
 Μικρά παιδιά θα πρέπει να συνοδεύονται.
Αφετηρία αυτής της διαδικασίας είναι ένα δεδομένο σύντομο παραμύθι και μία επίσης δεδομένη σύντομη μουσική σύνθεση. Το αποτέλεσμα μπορεί να παρουσιαστεί ή καταγραφεί με οποιοδήποτε τρόπο ή καλλιτεχνικό είδος ανάλογα με τις επιλογές της κάθε ομάδας. Δεν υπάρχει περιορισμός στο καλλιτεχνικό είδος που θα προτείνει κάθε συμμετέχων και μπορεί να αφορά συγγραφή κειμένου, μουσική σύνθεση, λόγο, χορό, δράση, εικαστικές παραστάσεις κ.ο.κ., ή και συνδυασμούς τους.
Σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας είναι και η καταγραφή και κοινοποίηση της προσωπικής εμπειρίας, η οποία θα είναι προσωπική επιλογή για κάθε συμμετέχοντα και θα γίνει σε μετέπειτα χρόνο.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Η ομάδα Ένωση Άνθρακα είναι εθελοντική, δεν αμοίβεται και δεν επιχορηγείται. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να συνεισφέρουν τα υλικά και τον εξοπλισμό που θα χρειαστούν.


Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διενεργηθεί το workshop περιγράφεται σε αυτόν τον σύνδεσμο:
Πλαίσιο για την διενέργεια του workshop Τα κοπάδια του Κύκλωπα, της ομάδας Ένωση Άνθρακα.

Εφόσον βρίσκετε ενδιαφέρον το κάλεσμα και συμφωνείτε με το πλαίσιο μπορείτε να συμπληρώσετε και να στείλετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση nazdrowie7@gmail.com την
Δήλωση συμμετοχής στο workshop Τα κοπάδια του Κύκλωπα, της ομάδας Ένωση Άνθρακα.